Jump to content
Sign in to follow this  
Razvan

Boxul

Recommended Posts

Boxul (sau pugilismul) este un sport marțial străvechi (probabil cel mai vechi sport marțial, cu origini preistorice), în care doi concurenți, cu greutăți similare, luptă cu ajutorul pumnilor, într-o serie de reprize, numite runde. Victoria este obținută in urma punctelor date pentru lovituri de catre juriu, sau atunci când adversarul este doborât la pâmânt și nu reușește să se ridice înainte ca arbitrul să termine de numărat până la 10, (engleză Knockout sau KO) sau când adversarul este prea rănit pentru a continua (engleză Technical Knockout sau TKO).

Boxul amator este atât un sport olimpic, cât și un sport al Jocurilor Commonwealthului și este un element comun în majoritatea jocurilor internaționale - are, de asemenea, propriul său Campionat Mondial.

În timp ce oamenii s-au luptat în luptă mână-la-mâna de la începutul istoriei umane, cele mai timpurii dovezi ale concursurilor sportive de luptă cu pumnul datează din Orientul Antic în mileniul al III-lea și al II-lea î.Hr.[1] Cele mai vechi dovezi ale regulilor boxului datează din Grecia Antică, unde boxul a fost stabilit ca un joc olimpic în 688 î.Hr.[1]

Boxul a evoluat de la primele lupte ale secolului al XVI-lea, al XVII-lea și al XVIII-lea, în mare parte în Marea Britanie, la precursorul boxului modern, de la mijlocul secolului al XIX-lea, odată cu introducerea Regulamentului Marchizului de Queensberry (Marquess of Queensberry Rules, dar scris. de fapt, de galezul John Graham Chambers) din 1867.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...